Alles over tandvlees

tanden poetsen
Tanden Poetsen
November 14, 2018
mondbeschermers
Mondbeschermers
November 14, 2018
tandvlees

Uw tandvlees beschermt de wortels van uw tanden en kiezen evenals het kaakbot. Het hebben van gezond tandvlees zorgt voor een goed uiterlijk en een frisse adem.

Tandplak op tanden en kiezen kan ervoor zorgen dat de rand van uw tandvlees, waar het de tand of kies raakt, kan gaan ontsteken. Tandvleesontsteking (gingivitis) kan zich uitbreiden en ervoor zorgen dat het kaakbot bij de tanden en kiezen verloren gaat. Wanneer hier niets aan wordt gedaan kan dit leiden tot tanden en kiezen die los gaan zitten of zelfs uitvallen (parodontitis).

Tandvleesontsteking

De tandheelkundige benaming voor tandvleesontsteking is gingivitis, het ontstoken deel bevindt zich op de overgang van tanden en kiezen naar tandvlees. Wanneer het tandvlees ontstoken raakt wordt het rood en zwelt het op. Het kan zelfs gaan bloeden tijdens tandenpoetsen of tijdens het eten. Bacteriën in tandplak zorgen voor tandvleesontstekingen en daarom is het zeer belangrijk om dit goed te verwijderen tijdens het poetsen.

Gevolgen van tandvleesontsteking

Na tandvleesontsteking kan het voorkomen dat het kaakbot rondom de tanden en kiezen ook gaat ontsteken (Parodontitis). Een gevolg hiervan is dat tandvlees en delen van het kaakbot zullen verdwijnen. Wanneer er minder kaakbot en ondersteunend weefsel overblijft in de mond, gaan tanden en kiezen losser zitten. Als dit onbehandeld blijft is een ernstig gevolg hiervan de tanden en kiezen niet meer op hun plaats kunnen worden gehouden.

Symptomen van tandvleesontsteking

Je kunt tandvleesontsteking herkennen aan het feit dat het tandvlees opzwelt, rood of slap wordt. Een vieze smaak in de mond, slechte adem en voortanden die los zitten kunnen ook duiden op een tandvleesontsteking. Bloedingen door poetsen of eten zijn de meest zichtbare symptomen van een tandvleesontsteking.

Het kan zijn dat de symptomen niet opvallen bij mensen en een tandvleesontsteking zich dus onopgemerkt manifesteert. Dit maakt het uitermate belangrijk om uw gebit te laten controleren door een tandarts of mondhygiëniste.

Brian
Author: Brian

Comments are closed.

Meld je aan