Tanden Poetsen

mondhygiëniste
Mondhygiëniste
November 14, 2018
tandvlees
Alles over tandvlees
November 14, 2018
tanden poetsen

Om het gebit goed schoon te houden is het belangrijk om tweemaal per dag de tanden te poetsen. Het tijdstip waarop gepoetst wordt speelt hier een belangrijke rol. Tanden poetsen voor het slapengaan is een belangrijk moment, omdat er ‘s nachts geen natuurlijke reiniging is van speeksel en de tong. Vooral wanneer iemand slaapt met zijn of haar mond open is het belangrijk dat er voor het slapen gaan is gepoetst.

Ook bij het opstaan ‘s ochtends moet er worden gepoetst. Niet alleen om de dag te beginnen met een frisse adem, maar ook om de tanden en kiezen te beschermen tegen het eten en drinken van de dag.

Verschillende poetsmethodes

Elke poetsbeurt moet er minimaal twee minuten lang worden gepoetst. Deze tijdsduur heeft te maken met de werking van de fluoride in de tandpasta die tijd nodig heeft. Helaas poetsen veel mensen zonder het door te hebben minder lang dan twee minuten. Het gevolg hiervan is niet alleen dat de tandpasta zijn werk niet goed kan doen, maar vooral dat er tandplak kan gaan vormen op de tanden. Door een timer in te stellen kan het makkelijker zijn om een correcte poetsbeurt uit te voeren. De poetsbeurt wordt afgesloten met het spoelen van de mond met een beetje water.

De handtandenborstel

De bekendste manier van poetsen is met de handtandenborstel. Met de handtandenborstel wordt veelal de schrobmethode toegepast en dit is ook de eerste methode van poetsen die we aan kinderen leren. Een nadeel van deze methode is dat het nogal ruw kan zijn en dus tandvlees kan beschadigen.

De bass-methode van poetsen is iets waar de mondhygiëniste veel aandacht aan besteed. De borstel wordt schuin neergezet daar waar tand en tandvlees in elkaar overgaan. Deze methode van poetsen voorkomt tandvleesontstekingen.

Ontstaat er toch schade aan uw tandvlees door te ruw poetsen ga dan langs bij de mondhygiëniste om een correcte manier van poetsen aan te leren.

De elektrische tandenborstel

Er is steeds meer onderzoek dat aantoont dat elektrisch poetsen beter het gebit schoon houdt en meer plak verwijdert bij mensen dan met de hand poetsen. Dit heeft natuurlijk met allerlei factoren te maken. Ten eerste omdat veel elektrische tandenborstels een timer in het apparaat hebben die ervoor zorgt dat er lang genoeg wordt gepoetst. Ten tweede hebben veel elektrische tandenborstels een druksensor die ervoor zorgen dat er niet te hard wordt gepoetst.

Hoe goed een elektrische tandenborstel ook is uitgerust en wat voor nieuwe technische ontwikkelingen er ook op de markt komen, er moet nog steeds correct worden gepoetst.

Leren poetsen bij de mondhygiëniste

Met wat voor soort borstel er ook gepoetst wordt, het risico bestaat dat er alsnog tandplak ontstaat of dat tandvlees geïrriteerd raakt of zelfs gaat ontsteken. De mondhygiëniste leert je op de correcte manier poetsen, of dat nou met de hand gebeurt of met de elektrische tandenborstel.

De mondhygiëniste kan tijdens een bezoek wat kunstmatige plak op je tanden aanbrengen en zo kan samen gekeken worden of er wel juist wordt gepoetst. Wanneer dit niet het geval is zie je gelijk met een spiegel hoe je wel hoort te poetsen en kan je zo een goede poetsbeurt verzorgen.

Brian
Author: Brian

Comments are closed.

Meld je aan