Veelgestelde tandarts vragen

Wij vinden het belangrijk dat patiënten snel antwoorden kunnen vinden op tandheelkundige vragen. Daarom staan hieronder de meest gestelde vragen aan de tandarts uitgelicht. U kunt op deze pagina kort en snel een antwoord vinden op uw vragen. We proberen u snel van een antwoord te voorzien, maar wanneer u meer informatie wilt kunt u terecht op de verschillende behandel pagina’s.

Wat te doen bij kiespijn?

Kiespijn kan een constante last zijn of zich voordoen tijdens het eten. De oorzaken van kiespijn liggen vaak in een doorkomende verstandskies, ontstekingen of cariës (gaatjes). Op de korte termijn zijn pijnstillers als ibruprofen, naproxen of diclofenac middelen die goed werken tegen de pijn. Dit lost natuurlijk niet het onderliggende probleem op. Een bezoek aan de tandarts zorgt ervoor dat het probleem wordt vastgesteld en opgelost wordt. Over het algemeen zal er een vulling moeten worden geplaatst of een tand of kies getrokken moeten worden.

Wat kan ik doen tegen gaatjes?

Mondzorgpreventie is het belangrijkste middel in de strijd tegen gaatjes en cariës. Een correcte manier van poetsen, stoken en flossen voorkomt een bezoek aan de tandarts. De mondhygiëniste is iemand die u laat zien hoe u uw eigen gebit gezond kunt houden. Gaatjes komen voort uit de bacteriën in tandplak en tandsteen. Om gaatjes te voorkomen is het van het grootste belang dat tandplak goed wordt verwijderd uit de mond.

Waarom moet tandsteen worden verwijdert?

Tandsteen is verharde tandplak en zorgt voor een gele donkere laag over tanden en kiezen. Het ontstaat wanneer tandplak langere tijd niet wordt verwijdert door correct poetsen. In tandplak en tandsteen zitten veel bacteriën die nadelig zijn voor tanden, kiezen en tandvlees. Wanneer tandsteen onder de tandvleesrand komt zorgt dit vaak voor een ontsteking. Tandsteen kan niet meer worden weggepoetst en moet worden verwijdert door een tandarts of mondhygiëniste om ontstekingen te voorkomen. Wacht niet te lang met een bezoek aan de tandarts, hoe sneller tandsteen wordt verwijdert hoe beter.

Wanneer moet een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd?

Een wortelkanaalbehandeling of een zenuwbehandeling wordt uitgevoerd wanneer de zenuwen in het kaakbot zijn ontstoken of kunnen gaan ontsteken. Een ontsteking in een wortelkanaal komt voort uit ontstekingen in tanden of kiezen van gaatjes. Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt het wortelkanaal schoongemaakt en gevuld zodat bacteriën niet meer binnen kunnen dringen. Een wortelkanaalbehandeling voorkomt uiteindelijke ontstekingen in het kaakbot en een bezoek aan de kaakchirurg.

Hoe vaak moet ik naar de tandarts?

Wij raden aan om twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts te doen voor een periodieke controle. Heel veel tandheelkundige problemen worden pas te laat opgemerkt en zijn dan ook moeilijker om te verhelpen. Ook bij patiënten met de beste mondzorg kunnen tandheelkundige problemen ontstaan en het regelmatige bezoek bij de tandarts zorgt ervoor dat dit zo snel mogelijk wordt opgemerkt. Ook wanneer de persoonlijke mondhygiëne problemen oplevert kan de tandarts of de mondhygiëniste laten zien wat er verbetert kan worden.

Wat te doen bij beschadigde of gele tanden?

Facings worden gebruikt om tanden te repareren of te verfraaien. Facings worden over tanden en kiezen geplakt en kunnen door de tandarts in de juiste vorm worden geslepen. Op deze manier kunnen tanden die zijn gebroken of beschadigd worden gerepareerd. Spleetjes tussen tanden kunnen zo worden weggewerkt om de algehele uitstraling in de mond te verbeteren. In overleg met de tandarts kiest u de kleur van de facing en dus de uiteindelijke tand. Het eindresultaat is een stralend wit goed gevormd gebit.

Wat zijn implantaten?

Implantaten zijn kunstwortels die tandwortels vervangen. Het implantaat wordt in het kaakbot aangebracht als schroef, hieraan kan vervolgens een kroon, brug of een prothese worden bevestigd. Over het algemeen zijn implantaten vervaardigd van titanium, dit heeft als reden dat titanium goed wordt geaccepteerd door het lichaam. Een implantaat vervangt permanent een tandwortel en wordt dus zeer stevig in het kaakbot ingebracht. Het laten plaatsen van implantaten gebeurd in meerdere behandelingen.

Waarom een kroon laten plaatsen?

Om tanden of kiezen te vervangen kan er worden gekozen voor een kroon of brug. Een kroon wordt geplaatst over een afgeslepen tand en heeft daarna weer de functionaliteit van tand of kies. Een andere reden om een kroon of brug te laten plaatsen is om het gebit te esthetisch te verfraaien. Met een brug is het mogelijk om meerdere tanden of kiezen tegelijk te vervangen. Een brug steunt op twee tanden waar al een kroon is bevestigt. Met brug kunnen dus ook grotere gaten in het gebit worden weggewerkt.

Wanneer moet ik een kunstgebit?

Een kunstgebit of prothese is een oplossing wanneer een paar tanden of kiezen al ontbreken in het gebit. Door ontbrekende tanden of kiezen bestaat het gevaar dat er te veel druk op de overgebleven tanden en kiezen ontstaat. Het is zeer belangrijk dat het gebit compleet is. Zo kunnen tanden minder snel scheef gaan staan of los komen te zitten door kauwen. Er zijn verschillende soorten kunstgebitten mogelijk. Zo zijn er protheses met kunsttanden en kunsttandvlees die in de mond kan worden geklikt. Of een volledige prothese die wordt bevestigd aan implantaten in het kaakbot. Hoofdzaak is dat er weer een volledig gebit is met correcte kauwfunctie.

Wanneer moet ik naar de kaakchirurg?

Niet alleen voor een wortelkanaalbehandeling, maar voor alle tandheelkundige problemen rond het hoofd en halsgebied kunt u terecht bij de kaakchirurg. Denk hierbij aan wortelpuntbehandelingen het verwijderen van verstandskiezen of het inbrengen van implantaten. Ook als u last heeft van uw kaakgewricht bij bijvoorbeeld kauwen of een afwijking in uw speekselklieren kan de kaakchirurg u helpen. De kaakchirurg voert behandelingen uit als voorbereiding op de orthodontist. Als voorbereiding kunnen elementen in het gebit klaargemaakt worden voor een beugel.

Hoe maak ik mijn gebit mooier?

De cosmetische tandheelkunde houdt zich bezig met het restaureren van het gebit. Bij MyDent kunt u met ‘My Smile’ uw gebit laten perfectioneren. Het resultaat kan voordat de behandeling start worden laten zien door middel van 3D technologie. Het is dus ook mogelijk om van tevoren te bespreken met de tandarts wat uw wensen zijn wat betreft uw gebit voor een behandeling wordt gestart. In overleg met de tandarts kiest u een tandkleur die het beste zal passen bij uw gebit.

Oplossingen bij angst voor de tandarts?

Wanneer u last heeft van tandarts angst zijn er vele oplossingen mogelijk. Er zijn tandartsen gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts. Bij MyDent zijn er niet alleen tandartsen in huis die hierin zijn gespecialiseerd, maar is het ook mogelijk om behandelingen uit te laten voeren onder narcose. Tandarts angst is een van de meest voorkomende angsten in Nederland, het is echter zeer belangrijk dat u uw bezoek aan de tandarts hierdoor niet te lang uitstelt. Hoe eerder u een behandelding start hoe beter.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over een van bovenstaande vragen dan kunt u terecht op de verschillende behandelingn pagina’s. U kunt bij elke vraag doorklikken om op deze pagina’s terecht te komen en alles over de verschillende onderwerpen te weten te komen.

(Bron MyDent Tandartsen)

Meld je aan