Tandpasta

mondbeschermers
Mondbeschermers
November 14, 2018
Beste Tandarts Rotterdam
Beste tandarts van Rotterdam
December 7, 2018
tandpasta

Een goede mondhygiëne is de belangrijkste factor van gezonde tanden en gezond tandvlees. Poetsen met tandpasta zorgt voor een betere reiniging van het gebit dan poetsen met alleen water. Om cariës te voorkomen is poetsen met een fluoridetandpasta essentieel, gelukkig hebben de meeste tandpasta’s fluor verwerkt in het product.

De functie van tandpasta

De beste tandpasta zou gaatjes en tandvleesaandoeningen voorkomen of genezen, aanslag op de tanden verwijderen en deze witter maken en natuurlijk zorgen voor een frisse adem en een schone mond. Omdat er zoveel verschillende soorten tandpasta op de markt zijn is het moeilijk te zeggen welke soort tandpasta de beste is. Vraag uw tandarts of mondhygiëniste welke soort tandpasta voor uw wensen het beste zal zijn.

Wat zijn de ingrediënten van tandpasta?

Over het algemeen is tandpasta als volgt samengesteld:

  • 20 tot 50% schuurmiddel
  • 20 tot 30% vochtvasthouder
  • 20 tot 30% water
  • 1 tot 5% geleermiddel
  • 1 tot 5% schuimmiddel
  • 1 tot 2% kleurstoffen
  • 1 tot 2% smaakstoffen
  • 0 tot 0,5% conserveermiddelen
  • 0 tot 5% stoffen die cariës (gaatjes) en tandvleesaandoeningen tegengaan

Schuurmiddelen in tandpasta zorgen voor het verwijderen van tandplak tijdens het poetsen. Niet elke tandpasta heeft dezelfde schuurmiddelen, zo zijn er tandpasta’s met een lagere schurende werking om gevoelig tandvlees te beschermen. Er zijn ook tandpasta’s met een grotere schurende werking om hevige aanslag veroorzaakt door roken of koffie drinken tegen te gaan.

Veel belangrijker dan de schurende werking van tandpasta is natuurlijk het soort borstel en de manier van poetsen, de mondhygiëniste kan u hierbij helpen.

Tandpasta in alle smaken

De smaak die tandpasta heeft is natuurlijk van invloed op de ervaring tijdens het poetsen. Bijna elke smaak die je kan bedenken is wel te koop bij de drogist of in de supermarkt. Niet alleen de smaak maar ook de kleuren, glitters en gels variëren bij tandpasta’s. Al deze productvariaties dragen helaas niet bij aan een betere poetsbeurt. De enige bewezen toevoeging welke een sterk effect heeft en dus gaatjes voorkomt en het tandvlees gezond houdt blijft fluoride.

De verschillende tandpasta’s

Wanneer u gevoelige tanden en kiezen heeft zijn er tandpasta’s die stoffen bevatten die prikkels naar uw zenuwen verminderen. Deze soorten tandpasta’s kunnen dus een oplossing zijn als u tijdens het poetsen last heeft, welke tandpasta voor u het beste zal werken zult u moeten uittesten.

Er zijn veel tandpasta’s die beweren tandvleesontsteking te voorkomen of zelfs te genezen. Het is echter niet sterk aangetoond dat deze werkende stoffen zo goed werken als fluoride in tandpasta’s. De vuistregel blijft dat de manier van poetsen het belangrijkst is.

Tandpasta’s tegen tandsteen zijn er ook op de markt. Deze remmen de vorming van tandsteen enigszins, maar de beste manier om tandsteen te verwijderen blijft handmatig, met bijvoorbeeld de tandenborstel of door te stoken met een tandenstoker.

Tandpasta’s die beweren uw tanden witter te maken bedoelen eigenlijk dat ze voorkomen dat er vlekken op uw tanden komen. Deze tandpasta’s werken wat agressiever en voorkomen wel vlekken op uw tanden, maar maken de tand ook ruwer waardoor tandplak juist beter kan vormen.

Welke tandpasta is voor u het beste?

Het is erg moeilijk om één tandpasta als beste aan te wijzen voor een patiënt. Waar u last van heeft of het doel dat u wilt bereiken staat voorop bij het kiezen van een tandpasta. Zorg er in elk geval voor dat de tandpasta die u gebruikt fluoride bevat.

Tanden poetsen met tandpasta is al vele malen beter dan zonder tandpasta, maar de manier van poetsen blijft het belangrijkst om een gezond, schoon en fris gebit te behouden.

Brian
Author: Brian

Comments are closed.

Meld je aan