Vergroot een Hoog Alcoholgebruik het Risico op Mondkanker?

brandend mond
Wat is het Brandende Mond Syndroom?
October 17, 2018
kiespijn of pijn aan tand
Kiespijn of pijn aan de tand?
November 14, 2018
mondkanker en alcohol

Vergroot een Hoog Alcoholgebruik het Risico op Mondkanker?

Welke bepaalde klachten kunnen op Mondkanker wijzen?

Mondkanker is kanker van de mondholte en valt in de groep hoofd- en halskanker. Er ontstaat een gezwel, een tumor, omdat cellen zich op op ongecontroleerde wijze in de bovenste laag, het slijmvlies, delen.De tumor kan op verschillende plaatsen in de mond ontstaan, zoals op de tong, de bodem van de mond, tandvlees, lippen, gehemelte en het wangslijmvlies. De eerst klachten die bij mondkanker zich voordoen bestaan onder meer uit: een zweer, een (pijnlijke) zwelling of rode of witte plekken in het zachte mondweefsel of een wondje, die na 10 tot maar niet wil genezen. Deze klachten hoeven niet per se met pijn gepaard te gaan.

Verdere symptomen die in een later stadium kunnen voorkomen zijn problemen met slikken, of pijn die naar oren, neus of hoofd uitstraalt, de tong moeilijk kunnen bewegen, of de mond niet meer kunnen openen en bloedingen. Het opsporen van mondkanker wordt bemoeilijkt door het feit dat het nogal eens gebeurt dat pijnklachten en extreme roodheid van het weefsel pas in een later stadium komen opzetten. Op zich is een tumor goed te behandelen, vooral als het in de beginfase wordt ontdekt en het een kleine tumor (minder dan 1,5 cm) betreft.

Helaas, komt het maar al te vaak voor dat mondkanker pas later wordt ontdekt, waarbij de tumor is gegroeid en andere weefsels heeft aangetast zoals het kaakbot of zich uitgezaaid heeft naar de lymfeklieren.

Speelt alcohol een rol in het ontstaan van mondkanker?

Onderzoek heeft in ieder geval uitgewezen dat veel roken de oorzaak is van circa 75% van de patiënten met mondkanker. En wanneer roken gepaard met een slechte mondhygiëne, kunnen de hierdoor ontstane chronische ontstekingen van bijvoorbeeld het tandvlees na verloop van tijd leiden tot een mondtumor. In Zuid-Oost Azië waar het nog steeds gebruikelijk is om op licht stimulerende middelen zoals betel, paan of areca te kauwen (vergelijkbaar met Qat in Somalië), vertegenwoordigt mondkanker bijna de helft van de gediagnosticeerde patiënten met kanker. Terwijl in Europa het percentage onder de 5% ligt.

Mondkanker doet zich over het algemeen pas voor boven de 45 jaar en vaker bij mannen dan bij vrouwen .

Hoe staat het eigenlijk met de relatie alcoholhoudend mondwater en mondkanker?

In Italië werd hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en de uitkomst was dat er geen verband bestaat tussen het gebruik van alcoholhoudend mondwater en het ontstaan van een mondtumor.  Ook op Europees niveau werd een studie uitgevoerd en toen bleek dat als een persoon drie keer per dag of meer spoelt met alcoholhoudend mondwater hij/zij een verhoogd risico op mondkanker loopt. Maar drie keer spoelen is ook wel erg veel, want het wordt aangeraden om één keer of hoogstens twee keer met mondwater te spoelen. Bovendien zijn nu ook tal van mondwaters te verkrijgen die geen alcohol bevatten. Maar, neemt niet weg dat er toch een verband is tussen het drinken van alcoholische dranken en het ontstaan van mondkanker.

Alcohol en roken vormen een gevaarlijke combinatie die het risico op het krijgen van mondkanker verhoogt, maar als u een zware drinker en roker bent dan wordt de kans op het krijgen van een mondtumor aanzienlijk groter. Een persoon die dagelijks 6 tot 9 glazen alcohol drinkt bouwt een hoog ethanolgehalte op, de ethanol wordt door het lichaam in de giftige chemische stof acetaldehyde omgezet.

In dit scenario wordt het DNA in de cel direct aangevallen en het Internationaal Agentschap van de WHO classificeerde de vorming van acetaldehyde als een van de oorzaken van kanker. Weliswaar wordt een groot deel van de ethanol in de lever afgebroken, maar zodra de alcohol de mond binnenkomt wordt een kleine hoeveelheid door het slijmvlies opgenomen, waardoor het vatbaar wordt voor allerlei giftige stoffen.

Dit is ook precies de reden waarom met roken én drinken het risico vele male groter is, want  de alcohol verzwakt de weerstand van het mondslijmvlies, waardoor de tabak vrij spel krijgt. We weten dat alcohol het DNA van de cel beschadigt en ook dat de ‘reactieve zuurstofsoorten’ ofwel vrije radicalen die in onze cellen worden geproduceerd de voortgang van kanker versnellen.

Foliumzuur (vitamine B9) is een essentiële vitamine die de lichaamscellen helpt bij de productie van goed en gezond DNA. Personen die veel alcohol drinken hebben ook vaak een lager foliumgehalte in hun bloed en het ontstaan van bepaalde mondtumoren wordt hiermee in verband gebracht.

Hoeveel glazen alcohol wordt gezien als gevaarlijk?

Uitdroging van het lichaam is niet echt bevorderlijk voor het goed functioneren van de cellen en hoe meer alcohol je drinkt hoe groter de kans op schade. Ondanks dat wordt beweerd dat de combinatie roken en alcohol mondkanker veroorzaakt, wat ook deels waar is, speelt het drinken van alcohol zonder de rookfactor toch een hele grote rol in het ontstaan van een mondtumor.

Het drinken van 21 glazen alcohol per week wordt beschouwd als gevaarlijk en als deze hoeveelheid tot de helft wordt teruggebracht, dan wordt daarmee ook het risico op mondkanker aanzienlijk verlaagd.Men gaat er over het algemeen vanuit dat een hoog alcoholconsumptie zorgt voor leverbeschadiging, maar uit bovenstaande blijkt dat ook andere lichaamsweefsels door een hoog alcoholgebruik worden aangetast.

Alhoewel mondkanker, als het vroegtijdig wordt ontdekt, beter te behandelen is vergeleken bij andere kankersoorten, is het in ieder geval raadzaam om alle extra risico’s te vermijden. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, toch?!

Brian
Author: Brian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Meld je aan