Wat is het Brandende Mond Syndroom?

tandarts angst voor naalden
Angst voor Naalden bij de Tandarts
August 14, 2017
mondkanker en alcohol
Vergroot een Hoog Alcoholgebruik het Risico op Mondkanker?
October 22, 2018
brandend mond

Wat is het Brandende Mond Syndroom?

Mondbranden ofwel het Brandende Mond Syndroom (BMS) is een vervelende aandoening die vrij zelden voorkomt. Wat de oorzaak van het BMS is, is nog steeds onduidelijk, het zorgt voor een chronisch brandend gevoel in de mond. Deze pijn kan gevoeld worden in de tong, lippen, tandvlees, binnenkant van de wangen en in het harde deel van het gehemelte. Het lijkt dan net alsof je je mond hebt gebrand aan hete koffie of thee.

De klachten die het mondbranden met zich meebrengen is het hebben van een droge mond en een bloederige of metaalachtige smaak in de mond. De pijn is continu aanwezig en kan dagen, maanden of zelfs jaren duren. Soms kunnen de klachten zonder enige aanwijsbare reden minder worden. Het is mogelijk om de pijn wat te verzachten door iets te eten en te drinken, zolang het maar geen sterk gekruide etenswaren en zure dranken zijn.

Vrouwen zouden er meer last van hebben dan mannen en het komt vaker voor na het 50e levensjaar.

Een van de grootste hindernissen bij deze aandoening is dat patiënten die hier aan lijden geen fysiek zichtbaar probleem hebben waar een arts tijdens een grondig onderzoek naar kan kijken. De specialisten die het beste in staat zijn om het brandende mond syndroom te diagnosticeren is een tandarts, kaak- en aangezichtschirurg, KNO-arts, dermatoloog en neuroloog.

Brandend mondsyndroom vaststellen met een onderzoek

Uw arts kan een aantal van de onderstaande onderzoeken uitvoeren of u vragen die te laten uitvoeren om vast te stellen of u wel of niet aan deze ietwat vreemde aandoening lijdt.

 • Bloedonderzoek en andere bloedtesten: om te zien of er afwijkingen in het bloed zijn, of om vast te stellen of u een tekort heeft aan ijzer-, zink of vitamine B, want dat kan een eventuele oorzaak van het mondbranden zijn. Het testen van uw bloedsuikerspiegel, omdat bekend is dat diabetes deze aandoening kan veroorzaken.
 • Oraal uitstrijkje: als uw arts vermoedt dat er een schimmel in het spel is.
 • Allergietests: om te zien of u voor bepaalde voedingsmiddelen of stoffen allergisch bent.
 • Testen van de speekselproductie
 • Biopsie van het weefsel
 • Scan

Als het bloedonderzoek of –tests of een biopsie niet onmiddellijk een onderliggend probleem aan het licht brengt, dan wordt het als primair brandende mond syndroom gekarakteriseerd. Uit de neurologische hoek wordt wel gesteld dat het branderige gevoel kan ontstaan door schade aan bepaalde zenuwen (neuropathie) die pijn en smaak beheersen.

Secondair brandende mond syndroom

Het secondair brandende mond syndroom wordt gediagnosticeerd als de patiënt nog steeds symptomen heeft en als er tijdens de onderzoeken medische aandoeningen worden vastgesteld. Vaak zal het genezen van het ontdekte medische probleem een genezend effect hebben op het mondbranden.

Enkele van de aandoeningen die een boosdoener kunnen zijn:

 • Diabetes of schildklierproblemen die voor hormonale veranderingen zorgen.
 • Allergieën voor stoffen in mondproducten, kunstgebit en tandmaterialen zoals metalen.
 • Een extreem droge mond, veroorzaakt door bepaalde medicijnen of bestraling.
 • Medicijnen tegen hoge bloeddruk
 • Tekort aan vitamine B, zink of ijzer
 • Een schimmeldinfectie in de mond
 • Reflux van het maagzuur

Pijn verlichten en voorkomen

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om de brandende pijn van deze aandoening te verlichten wanneer het optreedt. Zoals het zuigen op een ijsklontje dat verzacht de pijn over het algemeen meteen.

Het met kleine slokjes drinken van koele dranken of kauwen op suikervrije kauwgom. Het is wel erg belangrijk dat de kauwgom suikervrij is, daardoor is er minder kans op irritatie of ontsteking.

Sommige van de stoffen die bijna altijd irritatie kunnen veroorzaken, zult u absoluut willen vermijden, zoals:

 • Tabak: roken irriteert de slijmvliezen
 • Alcohol
 • Mondwater met alcohol
 • Pittige en gekruide etenswaren
 • Voedingsmiddelen die een hoog zuurgehalte hebben, bijv. citrusvruchten

Gecategoriseerd als een van de vreemdste gevallen: een 65-jarige vrouw ontwikkelde een geval van mondbranden dat ondraaglijk werd tijdens het tandenpoetsen, maar dit ebde snel weer weg. Ze zag een tandarts, kaakchirurg en huisarts, maar kreeg geen antwoorden op haar vragen.

Als eerste werd haar aangeraden om mondwater te gebruiken en medicijnen tegen angstaanvallen in te nemen, verder werd haar verteld dat ze beter niet meer met witmakende tandpasta moest poetsen. Niets werkte en ze zei dat het net leek alsof haar mond in vuur en vlam stond en dat het echt ondraaglijk werd.

Na zes maanden van voortdurende pijn en angst, kwam een arts op het idee om het speeksel van de vrouw te testen op het herpesvirus dat infectie van de huid en slijmvliezen, waaronder in de mond veroorzaakt, oftewel HSV-1. Een van de welbekende symptomen zijn koortsblaasjes, maar de vrouw vertoonde ze niet, de arts volgde gewoon zijn gevoel. De test toonde aan dat haar speeksel sterk geïnfecteerd was met het virus. Ze kreeg antischimmel medicijnen voorgeschreven die ze anderhalf jaar lang innam om daarna geheel van het mondbranden af te zijn.

Het HSV-1 virus is een vreemdsoortig iets, het kan in zeer zeldzame gevallen hersenontsteking veroorzaken. In het specifieke geval van deze vrouw zorgde het virus voor een ontsteking van de gezichtszenuwen die de pijn bij haar veroorzaakte en die ook nogal wat verwarring zaaide, voordat uiteindelijk de juiste diagnose werd gesteld.

 

(bron: www.dental365.nl)

Brian
Author: Brian

1 Comment

 1. Hi, this is a comment.
  To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
  Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Meld je aan